Aromatis

Novinky

Syrovátka, nedoceněný poklad

Syrovátka, nedoceněný poklad

Lahodně sladká demineralizovaná syrovátka, bohatý přírodní zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu, který zbude po vysrážení mléka.
V surovém stavu je zelenožluté barvy a lehce slané a nahořklé chuti. Již jen zmínka o syrovátce a představa její chuti a barvy leckoho odradí od toho, aby ji vyhledával nebo uvažoval o tom, že ji vyzkouší.
Jak je tedy možné, že její obliba tolik stoupá a objevuje se čím dál více jejich příznivců?
Důvod je poměrně jednoduchý. Jednak je to tím, že jsou na trhu již dostupné nápoje z demineralizované (odsolené) lahodně sladké syrovátky jako je například Amálka nebo Linea a jednak je to i tím, že syrovátka je od pradávna považována v domácím léčitelství za prostředek nebo podpůrný prostředek pro zdolávání různých neduhů a dnes i civilizační choroby.

Syrovátka se z původní suroviny nevalné chuti stává lahodně sladkou procesem, který je předřazen před samotné sušení syrovátky a nazývá se demineralizací.
Tímto způsobem nejen klesá podíl hořkých solí, ale zároveň na druhé straně stoupá podíl laktózy v sušině a to zhruba o 3-5%. Důsledkem toho je pak nevtíravě sladká chuť syrovátky.

Syrovátka je nesmírně bohatým zdrojem kvalitních a lehce stravitelných bílkovin (10-13%), minerálů a stopových prvků, z nichž nejdůležitější jsou tyto: vápník, hořčík, draslík, fosfor, jód, sodík, niacin, biotin.

Obsahuje také bílkovinu laktoferin, schopnou vázat a transportovat železo. Zvyšuje absorpci železa.

Z vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B - B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové (B5), biotin, ale i vitaminů C, E, A a K (kyslina listová, která obnovuje růst buněk, je důležitá zejména pro budoucí maminky, kdy jejím podáváním lze předcházet některým vrozeným defektům a napomoci zdravému vývoji plodu).

Syrovátka také obsahuje

  • lecitin (redukuje tuk, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje činnost srdce, chrání a regeneruje játra, má antioxidační účinek)
  • L-karnitin
  • a nápoje Linea i ovesnou vlákninu.

Syrovátka však také obsahuje velké množství laktózy. Proto by měli být na pozoru alergici, které trpí alergiemi na mléčný cukr.

Amálka syrovátkové nápoje jsou také obohaceny o omega 3 mastné nenasycené kyseliny, o látku která je důležitá mimo jiné pro mozkovou funkci, ovlivňují pamět, koncentraci a schopnost učení, hrají pozitivní úlohu v v prevenci Alzheimerovy choroby.

Syrovátka může být prostředkem nebo pomocníkem k odstranění některých neduhů krátkodobého, ale i dlouhodobého nebo úporného charakteru:

  • Je účinným pomocníkem při redukci váhy, neboť napomáhá spalování tuků. Syrovátka má i sytící účinek
  • Efektivně působí v boji proti celulitidě a to zejména díky obsahu draslíku
  • Přirozeně upravuje metabolismus organismu, napomáhá k jejímu pročištění
  • Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Nezanedbatelně ovlivňuje střevní mikroflóru a tím přispívá ke zvýšení imunity organismu
  • Díky vysokému podílu vitamínu D a vápníku má syrovátka pozitivní vliv na stavbu kostí a zubů
  • Její zevní i vnější užívání je vhodné při ekzémech a lupence
  • Je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje ji
  • Pomáhá odvádět toxické látky z organismu
  • Podporuje funkci ledvin a s tím spojený čistý a přirozeně zdravý vzhled kůže
  • Podporuje peristaltiku střev, tvorbu střevní flóry a tím přirozeně upravuje metabolismus
  • Pozitivně podporuje trávení, čímž preventivně působí proti zánětům žaludku a střev. Při těchto obtížích může být zároveň i podpůrným lékem

 

Nejcennější látky jsou obsaženy v syrovátce. Proto při výběru vhodného produktu bychom se neměli dívat jen na cenu, ale měli bychom vybírat vhodný produkt zejména podle složení.

Nezřídka se tak můžete na trhu setkat s tím, že výrobek je sice označen jako syrovátka, ale syrovátky obsahuje jen mizivé procento (10-12%) v porovnání se syrovátkovými nápoji Amálka, která obsahuje 90-99% syrovátky v závislosti na tom, zda se jedná o přírodní nebo ochucenou syrovátku.

Dalším parametrem, který bychom měli sledovat je, zda je syrovátka nejen sušená, ale i demineralizována. Pokud není zbavena hořkých solí, tedy demineralizována, pak se lehce může stát, že vám buď nebude chutnat, nebo že do ní bude přidáno větší množství cukru nebo umělých sladidel. Oproti tomu syrovátkové nápoje díky tomu, že obsahují demineralizovanou, solí zbavenou, syrovátku čímž je nápoj přirozeně lahodně sladký a to bez přídavku cukru nebo sladidla a může tak být považován za nízkokalorický nápoj.

Pokud nejste zrovna příznivci nápojů, pak jistě oceníte i hořické bio trubičky, které jsou vyrobeny právě ze sladké demineralizované syrovátky, ve kterých není ani gram cukru ani sladidla.

Nápoje Amálka jsou prosty všechny chemických konzervantů, barviv a aromat. Jsou v nich zakomponovány výhradně barviva a aromata na čistě přírodní bázi.

Pokud jste se rozhodli pro redukci váhy, pak jistě oceníte nápoje Linea, které jsou s přídavkem nejen lecitinu, ale i vlákniny a mají i sytící účinek.

 

Redukce váhy

Redukce váhy

 

Výhody syrovátkových nápojů ocení všichni, kdo se právě rozhodli zatočit se svými nadbytečnými kily.


Důvodů, proč k podpoře redukce váhy zvolit právě tuto cestu je několik.
Prvním z nich je fakt, že v době shazování nadbytečných kil je moc těžké zejména v prvních dnech zahájení diety, vyrovnat se s pocitem většího či menšího hladu.
Syrovátkové nápoje mají kromě vysokého obsahu proteinů i vysoký obsah laktózy, která má nízký glykemický index kontrolující pocit hladu a sytosti. Nápoje Amálka a Linea mají tu vlastnost, že dodávají tělu pocit nasycenosti a dokážou oddálit pocit hladu o několik hodin.
Trendem současnosti jsou dietní režimy, které jsou založeny na příjmu vysoce kvalitních proteinů s nízkým obsahem tzv. „prázdných“ uhlovodanů. Syrovátkové proteiny jsou právě vhodné pro takové dietní režimy, které mají ovlivnit tělesnou hmotnost. Obsahují dokonalé vyvážení základních, esenciálních aminokyselin a řadu dalších bioaktvních látek.
Další role při hubnutí je přisuzována glykomactopeptidu (GMP), který vzniká při výrobě sýrů štěpením k-kaseinu. GMP je obsažen právě v té části, která je odstraňována se syrovátkou. Tento GMP stimuluje cholecystokinin, který potlačuje vyprázdnění žaludku v prvních hodinách po jídle. Na zákaldě některých studií bylo prokázáno, že vypití nápoje se syrovátkovým iproteiny s GMP významně snížilo pocit hlasu u žen s nadváhou.
Díky potlačení hladu a snížením příjmu potravy tak samozřejmě dochází i k tomu, že se žaludek postupně začíná smršťovat a nevyžaduje pro ukojení hladu takovou dávku jídla jako dříve.
Syrovátka je dnes považována za významný zdroj bioaktivních látek, které mohou nezávisle nebo synergicky s kalciem redukovat lipogenezu (vznik tukové tkáně), urychlovat lipolýzu (rozpad tuků) a příznivě ovlivnit rozdělení živin ve svalové a tukové tkáni.
Při redukčních dietách se také dostavuje velmi často pocit „chuti na sladké“. Tento pocit je natolik nutkavý, že leckoho nutí dietní režim porušovat a nakonec leckdy i vzdát.
Tento pocit „chuti na sladké“ souvisí se sníženým kalorickým příjmem, kdy si tělo přirozeně říká o vyšší, rychlou dávku energie.
Zabránit tomuto pocitu chuti na sladké lze příjmem právě nízkokalorického nápoje, který má díky svým ingrediencím lahodně sladkou chuť a to aniž by tam byl přidán cukr (sacharóza) nebo některé z umělých sladidel.
Pokud i přes to je pocit chuti na sladké stále neuspokojen doporučujeme především v prvních dnech diety obohatit jídelníček například o hořické trubičky Amálka, které stejně jako nápoje jsou vyrobeny ze slaďonké demineralizované syrovátky.
Třetím důvodem, proč volit při dietách jako doplněk syrovátkové nápoje je jejich vysoký obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Při redukčních režimech sehrává poměrně důležitou roli překvapivě vápník.
Změnou jídelníčku a příjmem menšího množství potravy,obvykle málo bohaté na minerály a stopové prvky se může nějakým nedopatřením stát, že je z snížen i příjem vápníku. Nedostatek vápníků pak obvykle stojí za zvýšeným pocitem nervozity a stresu.
Vápník lze zcela jistě přijímat i v lékové formě v podobě třeba šumivých tablet, avšak k tomu, aby byl vstřebáván je důležité i příjem vitamínu D. Vzpomeňme na dětská léta, kdy jsou malým dětem k tomu, aby se vápník správně ukládán a to především v souvislosti s vývojem kostí, je podáván v kapkách právě vitamín D.
Tam, kde je obsažen vápník i vitamín D v takovém množství, aby zpracovávání ukládání vápníku mohlo probíhat, jsou mléčné, avšak plnotučné výrobky nebo právě syrovátkové nápoje.
Pokud tedy tíhnete k přesvědčení, že plnotučný jogurt není to pravé ořechové při dietě a preferujete raději nízkokalorické potraviny, pak řešením mohou být právě syrovátkové nápoje jako je Amálka nebo Linea.

 

Při dietních režimech více než kdy jindy by měl být kladen důraz na příjem vysoce kvalitních potravin. Kvalitní suroviny totiž do vašeho mozku vysílají informaci o tom, že se organismu dostává právě to co potřebuje. Pokud se budete při dietách snažit jíst především light jogurty, odtučněné mléko apod. pravděpodobně dříve nebo později s dietou skončíte a může se dostavit jojo režim. Skončíte s ním proto, že budete mít stále chuť na něco dobrého. Zkuste tuto zásadu příjmu kvalitních potravin dodržovat a budete sami překvapeni, o kolik méně vám stačí potřeby.

S nadváhou bývá velmi úzce spojena i celulitida. Jak na ni a jak vám mohou i tady pomoci syrovátkové nápoje se dočtete více zde.

 

 

Vážení zákazníci,

oznamujeme Vám, že z provozních důvodů nemůžeme v tuto chvíli přijímat objednávky, ani tyto objednávky vyřizovat. Jakmile to situace dovolí, náš obchod opět zprovozníme k Vaší plné spokojenosti.

Mnohokrát děkujeme za pochopení,
Váš tým "bioAmálka"